Identifisering ved skolestart
Rapporten viser aggregert informasjon om identifisert risikoelever ved skolestart i VG1, VG2 og VG3. Risikoelever er elever som treffer på ett eller flere av IKO-kriteriene i henhold til IKO-modellen:
Ved skolestart VG1 brukes følgende seks kriterier:
...
- Hvilke(t) kriteria av de seks IKO-kriteriene de er identifisert ut fra
- Hvor mange av seks kriteriene de er slår ut på
I rapporten vises et aggregert utfordringsnivå ut fra en beregnet utfordringsverdi.
Utfordringsnivå gir uttrykk for hvor krevende eller utfordrende det vil være for skolen å gi tett oppfølging til den samlete gruppen av elever som kan ha behov for dette. Dersom en skole har mange som er identifisert som risikoelever, hvor mange av disse har karakteren 1 og hvor mange er tatt inn på lavere ønske, så vil dette gi et annerledes utfordringsbilde og en mulig mer krevende oppfølging enn en skole som har få elever som er identifisert som risikoelever, hvor en del elever har et noe høyere fravær og hvor mange er tatt inn på sitt primære ønske.
For å angi utfordringsnivå beregnes en utfordringsverdi (U-verdi). U-verdien er en vektet faktor som beregnes ut fra hyppigheten i bruk av identifiseringskriterier. Basert på registrerte data i IKO-løsningen er det definert fire utfordringsnivåer (U-nivåer) innenfor IKO-arbeidet, fra det laveste U-nivå (1) til det høyeste U-nivå (4). På U-nivå 1 har skolen mest sannsynlig identifisert et begrenset antall risikoelever, de fleste av disse treffer på ett kriterium og en stor andel treffer på fraværskriteriet. På U-nivå 4 har skolen mest sannsynlig identifisert en relativt stor andel risikoelever, hvor mange treffer på to eller flere kriterier og hvor andelen elever som treffer på kriteriene karakteren 1 og tatt inn på lavere ønske er høy.
Utfordringsnivå vises på et aggregert, anonymisert nivå for ulike utvalg som trinn, utdanningsprogram, skole og fylke. Det er ikke mulig å spore data knyttet til utfordringsnivå tilbake til den enkelte elev
Grenseverdiene for de fire u-nivåene er satt på grunnlag av tilgjengelige IKO-data i databasen til Conexus Engage per juni 2019. Ut av denne er det hentet ut et representativt utvalg av skoler ut fra kriterier som stor-liten skole, yrkesfaglig-studiespesialiserende profil, urban-distrikt, i alt 12 skoler med til sammen 6031 elever. Disse fordeler seg med 2396 elever på vg1, 1914 elever på vg2 og 1721 elever på vg1.
U-verdier er beregnet for hver skole basert på den fastsatte vektingen av kriteriene. Formelen for utregning av U-verdi for den enkelte elev er som følger:
U-verdi = (1kriterie * 2 + 2kriterier * 3,5 + 3kriterer * 5) * (IP * 3 + IS * 4 + F * 3 + K1 * 5 + S * 2 + G * 4)
U-verdiene per elev anonymiseres og brukes som grunnlag for aggregerte rapporter på gruppenivå. Disse viser snittet av u-verdiene for valgt gruppe. Her tas også med de som ikke er risikoelever. De har u-verdi lik 0.
Gjennomsnittlig u-verdi for hele utvalget er 4,09. For vg1 er det 5,04, for vg2 5,68 og for vg3 4,46.
Standardavvik for hele utvalget er 2,07. For vg1 er 2,48 på vg1, vg2 1,67 på vg2 og vg3 1,97..
Basert på dette er det fastsatt følgende grenseverdier for de fire u-nivåene:
U-nivå | U-verdi |
|
1 | >3 | Litt utfordrende |
2 | 3,1-6 |
|
3 | 6,1-9 |
|
4 | <9 | Veldig utfordrende |
Identifisering underveis
Rapporten viser aggregert informasjon om risikoelever som er identifisert underveis i skoleåret i VG1, VG2 og VG3. Risikoelever er de elevene som treffer på ett eller flere av følgende kriteriene i IKO-modellen.
- K1 = Karakter 1 eller IV ved midtveisvurdering eller halvårsvurdering
- MF = Mønster i fravær eller høyt fravær: mindre eller mer enn 3-6 dager eller 9-15 timer på et halvår
Grunnlaget for å identifisere elevene som risikoelever vises gjennom:
- Hvilke(t) kriteria av de to IKO-kriteriene de er identifisert ut fra
- Hvor mange av to kriteriene de er slår ut på
Rapporten inneholder for få identifiseringsparameter til å beregne en utfordringsverdi og dermed angi et utfordringsnivå. Når bekymringsmelding som identifiseringskriterium kommer inn fra skoleåret 2020/2021, vil det gi tilstrekkelig grunnlag for å beregne utfordringsverdi på lik linje med identifiserings-rapportene ved skolestart.