Om Grunnleggende begrepstest
https://begrepstest.conexus.no/Elev/Login.aspx
Grunnleggende begrepstest er et digitalt kartleggingsverktøy utviklet av Conexus og Nyborg Pedagogikk. Testen er utviklet med støtte fra UDIR.
Testen vil være et nyttig verktøy i planlegging, tilpasning og vurdering av opplæring, men også i arbeid med skoleutvikling, forskning og i spesialpedagogisk sammenheng. Her vil data være tilgjengelig på ulike nivå.
Grunnleggende begrepstest kan brukes av elever i alle aldre. Testen er adaptiv. Dersom eleven ikke får til de første oppgavene for hvert testbegrep, tildeles ikke de resterende – og mer utfordrende - oppgavene innen samme begrep. Siden adapsjonen er på enkeltbegrepsnivå, vil eleven fortsatt kunne gjennomføre testoppgaver for mange andre begreper.
Grafikken og bildene er valgt med tanke på å kunne passe både eldre og yngre elever.Det benyttes enkle ord og korte, standardiserte instruksjonstekster til de ulike oppgavene. Oppgavene er også innlest, slik at testen ikke krever leseferdigheter hos eleven.
Testen foreligger på bokmål og nynorsk, målform velges under innstillinger.
Grunnleggende begrepstest er forskningsbasert. Den bygger på Magne Nyborgs omfattende forskning knyttet mot læring av begreper og ferdigheter, forståelse, hukommelse og de grunnleggende begrepenes nøkkelfunksjon i dette. Testen bygger også på funn i en detaljert innholdsanalyse av norske begrepstester gjennomført som et spesialpedagogisk masterarbeid ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU. (Nyborg S. , 2020)
Det måles begreper innen 11 kategorier, med 2- 4 underordna begreper i hver kategori, i alt 33 begreper og 198 oppgaver. Testbegrepene er hentet direkte fra Nyborgs GBS-modell og hans beskrivelse av spesielt viktige grunnleggende begreper i boka GBS – Grunnleggende begrepssystemer. Kategoriene er dels grunnleggende begrepssystemer oppført i GBS-modellen, dels grupper av andre grunnleggende begreper som nevnes som viktige av Nyborg. (Nyborg & Nyborg, 1990, ss. 27-30)
Utvalget av begreper er gjort ut fra hvilke begreper og begrepssystemer som er spesielt viktige for begynneropplæringen i lesing, skriving og regning, i tråd med Nyborgs anbefalinger. (Hansen, 2006, ss. 104-107) (Karlstad & Nyborg, 2019, ss. 28-30)Testoppgavene er lagt opp som diskriminasjons- og generaliseringsoppgaver i tråd med Nyborgs begrepsundervisningsmodell, BU-modellen. (Nyborg M. , 1994b, ss. 55-69)
Begrepene testes i randomisert rekkefølge begrepene imellom, slik at elever som sitter ved siden av hverandre ikke skal kunne se etter hva sidemannen svarer. Innen hvert begrep, vil eleven alltid få de enkleste oppgavene først.
Tidsforbruk for elever som får tildelt komplett test, ligger på 75-80 minutter. Testgjennomføringen kan med fordel deles opp i flere økter.
Oppgaveløsningen skal være lystbetont, og ikke gi noe stressende prestasjonspress. Variasjonen i de interaktive oppgavene gjør at testen minner mer om en spillapp enn en kartleggingsprøve. Det kan være mer motiverende å ta testen sammen med hele klassen, enn å bli tatt ut fra klassen for testing. Testen omtales med vilje som et spill i introfilmen som vises før testen tas i bruk.
Testen måler hvert begrep med 6 oppgaver av ulike typer og vanskelighetsgrad. Dette gjør at vi ikke bare får en mer sikker måling av hvert begrep, men også kan få et inntrykk av til hvilket nivå begrepet er lært. (Nyborg S. , 2020)
Testen kan benyttes til samme elev flere ganger, slik at man kan følge med på utviklingen.
Testen er validert av flere pedagoger med omfattende både teoretisk og praktisk kompetanse innen Nyborgs begrepsteori. Testen er også prøvd ut på elever på ulike årstrinn ved flere grunnskoler og blir fortløpende evaluert. Tilbakemelding fra lærere og foreldre er at testresultatene på en troverdig måte fanger elevenes begrepsmessige styrker og utfordringer når det gjelder grunnleggende begreper.
Grunnleggende begrepstest har også en øvingsapp for videre øving av begreper i etterkant av gjennomført test, samt kort veiledning til pedagogisk oppfølging i forlengelse av kartleggingen.