1. Bakgrunn for utvikling av programmet
Programmet bygger på Tone Smørdal Gustavsen og Kari-Anne Næss` mastergradsprosjekt ”Repetert lesing”. Dette prosjektet så på effekten av repetert lesing blant 3. klasseelever fra et tettsted på Østlandet.
Kognitive evner, vokabular og grammatikk ble benyttet som kontrollvariabler på faktorer som mulig påvirker leseutviklingen, samtidig som det ble kontrollert for ulikheter i leseferdighet ved studiens start. Utvalget i undersøkelsen bestod av 90 elever, totalt fire klasser med den spredning og variasjon en normalt finner i et slikt utvalg. Elevene fordelte seg i en tiltaksgruppe på 69 elever (3 ”klasser”) og en kontrollgruppe på 21 elever (1 ”klasse”).
Tiltaket, som varte i seks uker, ble utformet som ett undervisningsopplegg bestående av ulike varianter repetert lesing, både parlesing og uassistert stillelesing. Materialet som ble benyttet var likt for alle elevene og inneholdt høyfrekvente bokstavlyder, høyfrekvente ord og 30 ulike tekster på 3. klassenivå. I opplegget inngikk det i tillegg daglig høring av elevene der lesefeil ble registrert.
Resultatene av undersøkelsen viste at elevene i tiltaksgruppa hadde signifikant framgang både i forhold til hastighet og nøyaktighet på ord og tekstnivå.
Resultatet av masterprosjekt viste altså at metoden repetert lesing hadde en svært god effekt på leseferdigheten til elever på 3. trinn. Vi hadde på bakgrunn av dette et ønske om å spre metoden samt gi pedagoger et gunstig læremiddel i arbeidet med å automatisere barns leseferdighet. For å gjøre metoden lett tilgjengelig og anvendbar i en travel skolehverdag, ble det i det videre arbeidet lagt vekt på å imøtekomme barrierer som hadde gjort seg gjeldende i masterprosjektet. Dette var barrierer som for eksempel det å skaffe til veie materiell, sikre at tekstene støtter normal leseutvikling, tilpassede tekster, kopiering osv. Resultatet av arbeidet ble det digitale læremiddelet Relemo.